Lastensuojelun palvelut
Perhetyö
Perhetyö on sosiaalihuoltolain mukaista matalan kynnyksen palvelua, joka on ennaltaehkäisevää, suunnitelmallista ja tavoitteellista toimintaa. Perhetyö on asiakkaan ja hänen perheensä hyvinvoinnin ja jaksamisen tukemista. Tavoitteena on perheen voimavarojen vahvistaminen ja vuorovaikutustaitojen parantaminen sekä omasta elämästä selviytymisen keinojen lisääminen.
Perhetyö toteutetaan pääsääntöisesti perheen kotona tai perheelle tutussa toimintaympäristössä arkisin tai viikonloppuisin. Avomuotoiseen perhetyöhön osallistuu sopimuksen mukaan joko yksi tai kaksi perhetyöntekijäämme. Työskentelyyn otetaan tarvittaessa mukaan myös perheen omat verkostot.
Askeleen työskentely perustuu avoimuuteen, läpinäkyvyyteen ja yhdessä toimimiseen. Tiimimme pyrkii vahvistamaan ja tukemaan koko perheen, lapsen ja nuoren omaa toimijuutta.
Tehostettu perhetyö
Työskentelyn tavoitteet sovitaan perhekohtaisesti yhdessä perheen, tilaajan (yleensä lastensuojelu) ja Askeleen tiimin kanssa.
Perhekuntoutus kotiin
Hyvinvointipalvelu Askel Oy tarjoaa kotiin vietävää perhekuntoutusta lastensuojelun avohuollon tukitoimena. Perhekuntoutus on, intensiivistä ja pitkäkestoista tukea perheille, joissa on herännyt suurta huolta lapsen kasvusta ja kehityksestä sekä vanhemmuudesta. Tavoitteet, tapaamiset ja kesto määritellään yhdessä perheen ja sosiaalityöntekijän kanssa aloitusneuvottelussa. Perhekuntoutuksen tavoitteena on turvata lapsen kasvu ja kehitys sekä turvallinen kasvuympäristö, vahvistaa vanhemmuutta ja perheen omia voimavaroja sekä tukea perheen vuorovaikutusta ja perhettä arjen toiminnoissa. Pyrkimyksenä on löytää ja vakiinnuttaa perheen arkeen uusia toimintamalleja sekä vahvistaa perheen omaa toimijuutta.
Hyvinvointipalvelu Askel Oy:n perhekuntoutuksessa hyödynnetään ratkaisukeskeistä työotetta, jonka keskiössä on perheen omien voimavarojen vahvistaminen niin, että perhe löytää itse ratkaisuja arkeensa. Keskeisenä ajatuksena on, että ihminen itse on oman elämänsä paras asiantuntija.
Perhekuntoutus toteutetaan pääsääntöisesti perheen kotona tai perheelle tutussa toimintaympäristössä, jossa työskennellään koko perheen kanssa. Työskentely saattaa sisältää myös perheenjäsenten yksilöllisiä kuntoutustavoitteita. Työskentelyn sisältö määrittyy perheen tarpeiden mukaisesti. Työskentelyssä huomioidaan perheen omat verkostot. Työskentelyyn otetaan tarvittaessa mukaan myös perheen tai perheenjäsenen kuntoutuksessa mukana olevia muita tahoja.
Lastensuojelullinen jälkihuolto
Kun nuori siirtyy jälkihuoltoon, on tärkeää suunnitelmallisuus ja nuoren osallistaminen yhteistyöhön. Nuori, hänen sosiaalityöntekijänsä ja Askeleen tiimi kartoittavat yhdessä nuoren tarpeet ja toiveet ja sen pohjalta laativat asiakassuunnitelman.
Valvotut tapaamiset
Valvottujen tapaamisten tavoitteena on tukea lapsen ja etävanhemman tai muun sukulaisen välistä vuorovaikutusta ja mahdollistaa turvallinen yhdessäolo. Valvotut tapaamiset toteutuvat joko Hyvinvointipalvelu Askel Oy:n omissa viihtyisissä tiloissa tai sosiaalityöntekijän osoittamassa paikassa taaten lapsen fyysisen ja psyykkisen turvallisuuden tapaamisen aikana.
- Valvottu tapaaminen: Valvotussa tapaamisessa valvotaan, että lapsen ja vanhemman välinen tapaaminen sujuu lapsen edun mukaisesti. Ohjaaja tai tarvittaessa ohjaajat ovat koko tapaamisen ajan jatkuvassa näkö- ja kuuloyhteydessä turvaten lapsen ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen ja toiminnan lapsen näkökulmasta ilman riskiä.
- Tuettu tapaaminen: Ohjaaja on paikalla lapsen ja vanhemman tapaamisessa ja tulee tarvittaessa apuun, jos vanhempi kokee tarvitsevansa tukea toimintaan tai vuorovaikutukseen.
Ammatillinen tukihenkilö
Toiminta sisältö voi vaihdella kannustavista keskusteluista koulunkäynnin tukemiseen, harrastamiseen, itsetunnon vahvistamiseen, sosiaalisten suhteiden opetteluun, omien asioiden hoitoon, perhesuhteiden vaalimiseen ja omasta itsestä huolehtimiseen. Sosiaalisia taitoja ja vastuunottoa itsenäistymisen kynnyksellä harjoitellaan yhdessä.
Tukihenkilötyötä tehdään tiiviissä yhteistyössä sosiaalityöntekijän ja muiden verkostojen kanssa. Tukihenkilötoiminta on määräaikaista, jonka kesto ja tavoitteet täsmentyvät yhteistyössä lähettävän tahon kanssa.